Domov       Pišite nam   

DIETE IN DODATKI


Naše zgodbe

Diete in dodatki

Specialna prehrana

DIETNO POSREDOVANJE

Približno istočasno, ko smo dobili diagnozo za našega avtističnega sina, smo dobili tudi veliko informacij o tem, kako naj bi dieta in prehrana imeli odločilno vlogo v zdravljenju avtizma. Otrok naj ne bi smel jesti izdelkov iz glutena(pšenica) in caseina(mleko in mlečni izdelki). Seveda je bila prehrana našega otroka predvsem iz glutena in caseina, ter si nikakor ne bi mogli predstavljati, da bi jedel kaj drugega, od tistega, kar je pač jedel-vsak dan isto hrano. Kljub vsemu hrane nismo zamenjali takoj, hoteli smo vedeti, ali je to zares potrebno.

Zakaj specialna dieta?

V zdravem telesu prebavni trakt sprejema zapleteno hrano, katera je zgrajena iz večih molekul in jih razgrajuje naprej na manjše molekule, katere lahko telo vsrka in uporabi. Medtem ko hrana potuje po črevesnem sistemu, encimi v prebavnih sokovih pretvorijo hrano v lažjo obliko(več molekul skupaj se razgradi na manjše molekule). Preprosto povedano, hrana je podobna dolgi verigi, katera potuje po našem telesu. Med prebavljanjem se ta veriga razgradi na posamezne delce, to je do oblike, katero lahko telo vsrka in uporabi. Proteini, kateri so zgrajeni iz amino-kislin se razgradijo na posamezne amino-kisline.

Veliko avtističnih otrok pa ima probleme pri razgrajevanju določenih proteinov, kot je gluten (najdemo ga v pšenici, ječmenu, ovsu, in ržu, če jih naštejemo samo nekaj) in casein (najdemo ga v mleku in mlečnih izdelkih). Gluten in casein vsebujeta določene kombinacije aminokislin, katere je zelo težko telesnemu prebavnemu sistemu prebaviti oziroma popolnoma razgraditi na posamezne amino.kisline. Tako ostane hrana v obliki verige večih amino-kislin, katere imenujemo peptidi.Ti peptidi se izločajo skozi črevesje v kri, kamor se ne bi smeli. Avtistični otroci imajo namreč bolj prepustna čreva kot zdravi otroci(to je lahko tudi posledica cepiva MMR). Zaradi prepustnosti črev veliko peptidov vstopi v krvni obtok, kjer povzročijo škodo.

Kakšno škodo?

Ti peptidi preidejo iz krvnega obtoka vse do možgan. Nerazgrajeni gluten in casein reagirata z določenim delom možganov, ki jih sprejme(sprejemnik opioida-droge), tako pa se imenujejo, ker v možganih reagirajo kot bi reagiral morfij. Imena teh peptidov so gluteomorfin in caseomorfin, kar izhaja iz kombinacij besed gluten ali casei in morfin(za morfij). Če se ti peptidi ne razgradijo na posamezne aminokisline, potem pridejo vse do možgan, ter povzročijo reakcijo, kot bi jo povzročila heroin ali morfij. Kot bi pričakovali, ti opioidi seveda vplivajo na obnašanje otroka, na njegove sposobnosti, čustva, bolečino in celo na občutljivost zvoka. Prav tako reagirajo s področjem možgan, katero je povezano z govorom. Prav eden izmed faktorjev avtizma pa je ta, da so možgani avtističnih otrok upočasnjeni(zadrogirani, metabolično manj aktivni, kar se odraža tudi na govornem področju).
Zaradi prepustnosti črev, katere prepustijo skozi peptide, lahko pride tudi do zelo resnih alergij pri otroku z avtizmom.

Otroci z avtizmom so ponavadi občutljivi na hrano in imajo prav tako resnične alergije na hrano. Gluten in casein sta najbolj pogosti grožnji in imata oba učinek opiata, ampak otrok ima lahko poleg tega tudi alergijo na kakšno drugo hrano.

Občutljivost na hrano ima več različnih simptomov in se lahko pokaže tudi v psihičnih in vedenjskih problemih otroka, prav tako pri glavobolih, bolečinah v trebuhu, joku, problemi s spanjem, hiperaktivnost otroka, agresija, občutljivost na zvoke, spremembe počutja, depresije, bolečine mišic in nog, infekcije ušes in možnosti drugih bolezni.

Medicinsko testiranje otroka

Ko smo bili prepričani, da je specialna dieta lahko zelo pomembna za avtističnega otroka, smo se morali prepričati ali je zares potrebna za našega otroka, zato smo naredili nekaj preiskav.
Začeli smo s preiskavo urina. Potrebno je bilo zbrati 10 ml prvega jutranjega urina in ga poslati na analizo na Norveško:

Karl Reichelt, M.D.
Director, Clinical Chemistry Section
Department of Pediatric Research
Rikshospitalet-The National Hospital
Pilestredet 32
N 0027 Oslo, Norway
Phone: 47-22-86-91-10
Fax:47-22-86-91-17
E-mail: k.l.reichelt@klinmed.uio.no

V 2 mesecih smo dobili izvide, kateri so pokazali, da je gluten in casein pri našem otroku povečan za kar 95% od normale. Takoj smo začeli s specialno dieto brez glutena in caseina in takoj so se pokazale večje pozitivne spremembe!

trok je pred uvajanjem diete neprestano kričal, jokal, bil je zelo agresiven in hiperaktiven, z glavo je udarjal v zid, razbijal šipe, se metal po tleh in se zaletaval v starše. Nikoli se ni utrudil, zvečer je s težavo zaspal in se tudi ponoči veliko zbujal. Takoj po uvajanju diete brez glutena in caseina se je njegovo obnašanje popolnoma spremenilo. Otrok je postal zelo umirjen, ter bolj dovzeten za naše delo z njim in bil pripravljen sprejemati in učiti se od nas. Takoj po uvedbi specialne diete in vitaminskih in drugih dodatkov je bil mogoč ponoven vpis v vrtec, kjer je otrok lepo funkcioniral v rednem vrtcu s pomočjo svoje spremljevalke. Po njenih besedah med Kristianom in drugimi otroci ni bilo bistvene razlike, kot govor.

Dieta brez glutena in caseina

Priporočljivih je veliko različnih diet za otroke z avtizmom, ampak starši ponavadi začnejo z dieto brez glutena in caseina. Kasneje lahko ob tej dieti vzporedno uvajate še kakšno drugo dieto, katero morda vaš otrok potrebuje(vse to pa izveste z laboratorijskimi preiskavami).

HRANA BREZ GLUTENA IN CASEINA!

Hrana, katero lahko je na specialni dieti:
-sveže sadje
-sveža zelenjava
-suho sadje(brez sulfitov, sledov praška, s katerim se neko sadje posipa)
-kokos
-čips(samostojno pripravljen)
-pomfrit(samostojno pripravljen)
-kokice(samostojno pripravljene)
-riž in riževi izdelki
-sveže meso, jetra, ribe, školjke, divjad
-koruza in vsi koruzni izdelki brez dodatkov
-proso
-krompirjeva moka in ostali krompirjevi izdelki
-soja
-sladki krompir
-sadje s koščico
-jajce(največ 2x na teden)
-zelenjava z zrnjem

HRANA, KATERA SE NE SME JESTI NA SPECIALNI DIETI BREZ GLUTENA IN CASEINA

MLEČNI PROIZVODI , NA PRIMER:
-mleko
-sir
-kremni sir
-jogurt
-kislo mleko
-smetana

ŽITARICE:
-testenine
-oves, ovsena moka
-ječmen, ječmenova moka
-rž
-pšenica, pšenična moka
-pecilni prašek
-kocke za juho, juha v vrečki(instant juha)
-škrob, zelenjavni škrob
-sladkor, ječmenov sladkor
-rižev sirup(najpogosteje pomešan s pšeničnim škrobom)
-začimbe in zdravilna zelišča
-umetna barvila

PROIZVODI, KATERI LAHKO VSEBUJEJO GLUTEN ALI CASEIN
Gluten: pivo, biskviti, kruh, testo za kruh, pecivo, krekerji, krofi, majoneza, palačinke, testenine, juhe, kocke za juho, ječmeni sladkor, pecilni prašek, vaflji, graham, pšenične klice, natrijev monoglutaminat
Kasein: maslo, casein, caseinati(kalcijev in natrijev caseinat), pecivo, keksi, bonboni, čokolade, siri, čorbe, krekerji, kreme, margarina, kisla smetana, tuna(lahko vsebuje casein), sirotka, jogurt, mleko, čvste substance mleka, laktoza, sterilizirano mleko, laktalbumin, laktat

Kako začnete z dieto brez glutena in caseina?

Najprej si naredite seznam stvari, katere vaš otrok sme jesti in katere so prepovedane! Če ima vaš otrok rad mleko, ga zamenjajte z riževim, sojinim ali kokosovim mlekom. Poiščite alternativo, vsaka stvar ima svoj nadomestek.
Testenine se lahko nadomestijo z riževimi ali koruznimi testeninami, prav tako moka…
Ko boste začeli z dieto, boste morali biti pozorni na vse, pri vaših nakupih pa pozorno prebirati sestavine določenega proizvoda. Ko boste imeli zamenjavo za jedi, katere je vaš otrok rad jedel, sestavite jedilnik zanj. Včasih pomaga, da cela družina je dietno hrano,potem jo je tudi otroku lažje sprejeti. Če pa se ostali člani ne držijo diete, potem pazite, da otrok ne pride do prepovedane hrane, ali da mu jo ne da kdo drug od sorodnikov ali prijateljev. Tudi v vrtcu ali šoli se dogovorite o specialni prehrani za vašega otroka. Prav tako bodite pazljivi, ko režete kruh, da ne boste rezali njegov posebni dietni kruh z istim nožem, na katerem so še sledovi glutena, kar bi mu lahko povzročilo škodo!
Po uvajanju diete brez glutena in caseina lahko pričakujete pozitivne spremembe pri vašem otroku! Nihče ne trdi, da bo ta dieta pozdravila avtizem vašega otroka, bo pa veliko pripomogla k izboljšanju njegovega stanja.

Drugi tipi diet:

Poleg diete brez glutena in caseina boste morda potrebovali še kakšno dieto.
Spisek še drugih diet, katere se uporabljajo pri avtizmu:
-Feingoldova dieta
-Ketogenic dieta
-Anti-Yeast dieta(za otroke, kateri imajov svojem sistemu Candido)
-Rotacijska dieta

Dodatki k vaši dieti:

1.Encimi
Encimi bodo v telesu razgradili proteine do amino kislin. Tudi pri dieti brez glutena in caseina se lahko zgodi,da otrok zaužije majhno količino ali pa samo drobtinico,katere na bi smel in se mu zaradi tega naredi škoda! Tukaj nastopajo encimi, ki uničijo vsako sled glutena in caseina v otrokovem organizmu.

2.Zapiralci opiatov in opioidov(Opiate and Opioid blockers)
Naltrexone je zdravilo, ki zapre pot opiatom in opioidom v možganih. Uporablja se lahko vzporedno z dieto brez glutena in caseina, vendar pa so mnenja zdravnikov različna kako pogosti in količinski naj bi bili odmerki tega zdravila.

3-EPD-inekcije(EPD-shots)
To je kombinacija zelo majhnih doz mešanih alergenov ter encima beta-glucuronidase. Sčasoma lahko oseba, katera ima alergijo na določeno hrano, ponovno uživa hrano, katera je bila prepovedana. Inekcije so dane 1x na dva ali tri mesece, ter do dveh ali treh inekcij letno.
Če se boste odločili poskusiti s tem, kontaktirajte izkušenega zdravnika ali pa poiščite več informacij o tem na internetni strani: http://epdallery.com.
Poleg tega boste potrebovali strogo dieto približno en teden pred in po zdravljenju.

Zaključna beseda

Če v vašem mestu ni skupine staršev avtističnih otrok, razmislite o tem, da jo ustanovite sami. Izkušnje staršev so zelo pomembne in na ta način si starši lahko med seboj pomagajo in prihranijo veliko trdega dela, žalosti, nemoči…

Ustanovili smo avtistično društvo, v katerem bodo starši avtističnih otrok med seboj povezani in si bodo med seboj pomagali na podlagi svojih izkušenj. Pišite nam in prispevajte svoje podatke, v dobro vašega otroka! Skupaj bomo bolj močni in bomo lahko dosegli več, tudi na področju zdravljenja, katero v Sloveniji zaenkrat žal še ne obstaja!


na vrh