Domov       Pišite nam   

ZDRAVLJENJE AVTIZMA:


Naše zgodbe

Kako ukrepati

Kaj naj bi starši sami naredili za svojega avtističnega otroka?

Prva stvar, katero naj bi naredili starši za svojega avtističnega otroka je ta, da poiščejo zelo dobrega DAN! (Defeat Autism Now!) zdravnika. DAN! zdravnik vam bo svetoval, katere laboratorijske preiskave morate narediti pri svojemu otroku, da vidite, kaj primanjkuje v njegovem organizmu. Če ste eden izmed staršev, kateri verjamejo, da je bil njihov otrok zastrupljen zaradi cepiva, boste potrebovali dobrega DAN! zdravnika, kateri vam bo pomagal na pravi poti do razstrupljanja otrokovega organizma z merkurijem(živim srebrom) in drugimi težkimi metali v procesu detoxifikacije (detoxification process).
Če ne najdemo pravočasno DAN! zdravnika, je nasvet Dr. Rimlanda, naj začnejo otroku starši sami dodajati večje doze vitamina B6 in magnezija, ter DMG(poskusno obdobje) in opazujte, ali se vaš otrok odziva pozitivno. Prav tako vam bo pomagala dieta brez glutena in caseina za vsaj več mesecev(prav tako poskusno obdobje)-opazujte pozitivne spremembe!

Ali naj začnete vse to naenkrat?

Priporočljivo je zdravila in dieto uvajati postopoma, tako lahko natančno vidite, kaj vašemu otroku najbolj pomaga.

Dieta brez glutena in caseina je podrobno opisana v večih odličnih knjigah, katere avtorice so ponavadi matere avtističnih otrok. V teh knjigah najdete vse potrebne informacije, katero hrano sme oziroma ne sme jesti vaš otrok, pa vse do doma pripravljenih jedi-receptov.

Skoraj vse, kar smo se do sedaj naučili o našem otroku, je prišlo iz izkušenj drugih staršev!

Odločnost!

Ena izmed najbolj pomembnih stvari,ki jih starši prinesejo v družino, je odločnost. Motivirani smo, da naredimo vse kar je potrebno, ter kar se drugim zdi nemogoče, da bi rešili našega otroka!
Kot starši avtističnega otroka razumemo vse druge starše, ki se borijo za vrnitev njihovega otroka. Resnično se borimo za naše otroke in preplezali bi vsako goro, premagali vsako oviro na naši poti, da bi jih rešili.

Zaradi naše odločnosti smo našli pot, da smo začeli z zdravljenjem našega otroka, katero v Sloveniji sploh še ne obstaja, niti nimajo na razpolago nobenih informacij, katere bi lahko bile v pomoč nam, staršem. Tudi vaša odločnost vam bo pomagala pri iskanju odgovorov za vašega otroka ter pripeljala do pomoči, katera mu najbolj ustreza.

Informacije!

Kot starši vsakodnevno opazujemo naše otroke in jih iz tega stališča tudi najbolje poznamo. Morda ne poznamo vseh medicinskih izrazov in imen, ampak poznamo njihovo stanje. Samo mi se zavedamo do popolnosti njihove zgodovine razvoja. Nujno je, da do vsake podrobnosti beležimo vsakršno izvajanje terapije, zdravil ali drugih dodatkov, reakcij otroka, pozitivnih ali negativnih sprememb povezanih z določenim dejavnikom. Ali ima vaš otrok trebušne probleme? Ali ima tekoče blato? Ali se zbuja v toku noči? Ali ima glavobole ali kakšne druge težave? Zabeležite si! Kako pogosto se to pojavlja? Vsakodnevno beležite vsake spremembe, da bi bili v toku ali so te spremembe morda posledica različnih dogodkov, diete, ali pa vitaminskih in drugih dodatkov oziroma zdravil.

Zaradi tega, ker naš Kristian prejema veliko vitaminskih in drugih dodatkov, ter zdravil, je bilo vse skupaj uvajano postopoma, tako da smo lahko spremljali pozitivne spremembe oziroma učinke vsakega dodanega suplementa oziroma zdravila. To ni samo pomoč nam staršem, kaj naj otroku damo in v kolikšni meri, ampak nam omogoča pogled nazaj v čas kjer smo opažali spremembe pri Kristianu: pozitivne ali negativne, ter nam pomaga pri povezavah, kaj bi lahko bilo vzrok ali posledica sprememb pri otroku.

Tako smo tudi ugotovili kakšne koristi imajo posamezni vitamini za našega otroka, ter tudi tako imenovani: red dye problem pri kapsulah Nystatina. Seveda ne morete beležiti vsega, kar vaš otrok počne, niti to ni potrebno. Sledite tistemu, kar se vam zdi najbolj pomembno! Če začenjate z novo terapijo, si skrbno zapisujte rezultate(obnašanja) vašega otroka. Ne samo, da boste o učinkih prepričani samo vi, morda boste prepričali vašega zdravnika ali pa zavarovalnico o pomembnosti uživanja dodatkov za vašega otroka! Sami si vse skrbno beležimo vsakodnevno v obliki Dnevnika, ki smo ga ustvarili za našega otroka.

Naredite Dnevnik vašega otroka!

V Dnevniku vašega otroka lahko poleg terapije, ki jo začnete izvajati z vašim otrokom(dieta, vitaminski in drugi dodatki) beležite tudi zgodovino vašega otroka, ter vse medicinske in laboratorijske preiskave, katere so bile pri vašem otroku narejene do sedaj, z vsemi potrebnimi informacijami od zdravnikov in laboratorijev.

Vse to bo tudi v veliko korist vašemu zdravniku, ko boste začeli s terapijo za vašega otroka. Vse skupaj si lahko beležite tudi v vaš računalnik. Po začetnem uvodu opišite do podrobnosti zgodovino vašega otroka, karkoli se vam zdi pomembno, ter bi lahko bilo v pomoč pri nadaljnjem otrokovem zdravljenju. V to sekcijo bi priložili:

- nosečnost in podatki o porodu(zapišite kakršnekoli komplikacije ali zdravila)
- cepiva(navedite datume in vsako reakcijo otroka na posamezno cepivo)
- antibiotiki(navedite pogostost, tip antibiotika in vsake znane reakcije)
- alergije(ali ima vaš otrok ali kakšen družinski član zgodovino alergij?)
- potovanja(ali je vaš otrok potoval izven vaše države?)
- navade prehranjevanja(ali je izbirčen? Kakšno vrsto hrane rad je?)
- občutljivost na hrano(ali se vaš otrok obnaša drugače po zaužitju določene vrste hrane?)
- spalne navade(ali vaš otrok spi celo noč) Koliko ur skupaj?)
- diete in apetit(ali ste uvedli kakšno dieto? Ali se je stanje normaliziralo, je dobil večji apetit?)
- zaprtje ali driska(zabeležite pogostost teh sprememb)
- operacije(navedite informacije o vsakem postopku)
- poškodbe(navedite poškodbo in posledico)
- zgodovina družine(ali ima kdo v vaši družini avtizem ali sorodne razvojne motnje?)
- zdravje na splošno(ali je pogosto bolan? )
- kako vaš otrok preživi vsakdan(navedite 24-urni seznam kako ponavadi poteka njegov dan)

Čeprav bo vaš pediater poznal večino teh stvari pri vašem otroku, se bo vseeno lahko o čem podučil iz navedenih informacij. Informacije vam bodo lahko potrebne tudi za specialista na katerega boste napoteni in mu bodo v veliko pomoč.

Drugi starši!

Družina, katera ima prav tako otroka z avtizmom in živi v Italiji nam je posredovala veliko koristnih nasvetov. Med prvimi vprašanji, ki so nam jih zastavili, so bila: ali ste že začeli z dieto? Ali ste že naredili določene preiskave?.... V tistem času se nismo niti zavedali pomembnosti vsega tega! Naš otrok je začel s terapijo ABA in opažali smo določene pozitivne spremembe in napredke, čeprav je bilo delo z njim težko in resnično ni bil vodljiv zaradi svoje hiperaktivnosti. Takoj, ko smo dobili vse potrebne informacije in smo razumeli njihovo pomembnost za našega otroka, smo naredili vse potrebne preiskave, začeli z uvajanjem diete, vitaminskih in drugih dodatkov ter zdravil. Od takrat z veseljem naše znanje posredujemo naprej, saj se zavedamo, da morda kakšna družina še nima vseh teh informacij. Ponavadi takoj, ko izvemo kaj novega, obvestimo drug drugega. Na ta način si prihranimo dosti časa in raziskovanj. Upamo, da bo tudi naše društvo nekakšna takšna pomoč za družine, katere so potrebne pomoči, prav tako pa za družine, katere določene izkušnje že imajo, da jih delijo z nami.

Karkoli se naučimo v zvezi avtizma naj bo preneseno naprej do zdravnikov, profesionalcev, kateri nam lahko pomagajo pri proceduri in uresničenju vseh informacij, ki smo jih prejeli.

Zapomnite si, niste vezani na nobenega zdravnika. Vaš cilj je najti najboljše zdravilo za vašega otroka. Posvetite pozornost temu, da najdete pravega zdravnika in ko ga najdete, bodite njegov partner, z dostopom informacij o vašem otroku v dobro vašega otroka!

Zdravljenje avtizma obstaja!!!

 

na vrh