Domov       Pišite nam   

DONACIJE:


Naše zgodbe

Donacije

Pomagajmo si!

Avtizem je bolezen, ki napreduje. 30% vseh avtističnih otrok v obdobju svojega življenja dobi epileptične napade, bolezen pa vodi še do drugih bolezni, tudi do multiple skleroze. Avtistični otroci so zaprti vase, živijo v nekem svojem svetu, imajo probleme z motoriko, njihov očesni kontakt pa je zelo slab ali pa ga celo ni. Bolezen prizadene predvsem fantke, če pa se pojavi pri deklicah, je to v milejši obliki, kjer je tudi dosti več možnosti normalnega funkcioniranja v družbi, v nekaterih primerih pride tudi do ozdravitve.

V Sloveniji zdravljenje avtizma še ni priznano in uvedeno, niti znanstveno dokazano, potekajo pa raziskave v svetu, ki bi potrdile ali ovrgle razne teorije. Preko Interneta je dostopnih veliko informacij o različnih vrstah terapij oziroma možnostih zdravljenja, katere pri nas še ne poznamo. Najbolj vzpodbudni so rezultati Avtističnega raziskovalnega inštituta iz San Diega, Californie, katerega ustanovitelj je Dr. Rimland, kateri je tudi razvil protokol DAN!(Defeat Autism Now!) pri katerem se dosegajo največji napredki avtističnih otrok, v povezavi s terapijo ABA, vse do popolnih ozdravitev.

Pri avtizmu gre za poškodbo otrokovega imunskega sistema oziroma mielina, ki ščiti male možgane, zaradi tega pa se otrok obnaša kot se obnaša. V Sloveniji zdravila zanj ne obstajajo, v Evropi, npr. Angliji in Švici pa je zdravila mogoče dobiti. Takšna zdravila(to so predvsem določeni vitamini in minerali ter drugi dodatki, ki se izkažejo kot primanjkljaj pri posameznih otrocih v organizmu) počasi obnavljajo otrokov imunski sistem okoli malih možgan, ki je poškodovan, ter jih mora otrok jemati vse življenje. Rezultati so izjemni, veliko primerov otrok prvič spregovori po jemanju teh zdravil, katera pa v Sloveniji ni moč dobiti, niti jih ne poznajo. Pomemben dejavnik pri avtističnih otrocih je tudi specialna dieta brez glutena in brez caseina, saj se v večini primerov avtističnih otrok gluten in casein ne razgradita do posameznih aminokislin, ampak se skozi črevo izločata v krvni sistem, od tam naprej pa v možgane, kjer delata škodo. Takšna dieta je potrebna do konca življenja. Alergijo na peptide je mogoče določiti z odvzemom otrokovega urina, ki se pošlje v Anglijo ali na Norveško, na rezultate izvidov pa je potrebno čakati od 6 tednov do 6 mesecev. Način, kako pomagati takšnim otrokom v Sloveniji so specialne vaje in vsakodnevne terapije(priporoča se od 35 do 40 ur tedensko po terapiji ABA) ob pomoči specialnega pedagoga in staršev samih. Na ta način otrok tudi veliko pridobi in se je sčasoma sposoben vključiti v družbo.

Avtizem v zadnjih časih narašča s strahovito naglico. Svetovne statistike beležijo 1 na 166 otrok (število še narašča), nekateri govorijo celo o epidemiji avtizma. Statistike v Sloveniji niso natančno znane, vendar se z gotovostjo približujejo svetovnim statistikam. Avtizem je v zadnjem času pogostejši od Downovega sindroma, otroškega raka, slepote ali gluhote. Potreba po podpori našim otrokom in celim družinam še nikoli ni bila tako velika.

Vse ljudi, ki so pripravljeni pomagati na kakršenkoli način, naprošamo za pomoč. S pomočjo informacij, ki smo jih pridobili pri našem lastnem otroku bomo pomagali tudi drugim avtističnim otrokom in njihovim družinam in upajoč, preko društva za avtizem tudi finančno podprli stroške zdravljenja družin, katere takšnega zdravljenja ne bi zmogle na svoje stroške.
Dejstvo je, da v družini z avtističnim otrokom ponavadi eden od staršev ne more delati zaradi stanja otroka., ter se tako nehote družina znajde v socialni stiski. Pomagajmo si, kajti naši otroci so naša prihodnost, zdravljenje avtizma pa je mogoče!

Zahvaljujemo se vam za vse vaše prispevke, ki jih lahko nakažete na:

TRR: 02330-0255408566

Seznam donatorjev in sponzorjev:

Zahvaljujemo se vsem donatorjem, ki podpirajo delovanje našega društva v dobro vseh naših otrok in družin, ki potrebujejo pomoč.

02.02.2006: 5.000,00 SIT Donacija društvu: G. Andrej Kržišnik
03.02.2006: 1.000,00 SIT Donacija društvu: kooperativa.org.
14.02.2006: 2.000,00 SIT Donacija društvu: Ga. Petra Erker Vehovar
14.02.2006: 4.000,00 SIT Donacija društvu: Ga. Renata Demšar

Donatorji 2006:

-Banka Zasavje d.d. ( http://www.nlb.si/cgi-bin/nlbweb.exe?doc=4608 )
-Spar Slovenija d.o.o. ( http://www.spar.si/ )
-Saubermacher-komunala ( http://www.saubermacher-komunala.si/sl/ )
-Galex d.d. ( http://www.galex.si/si/vsebina.cfm )

Donatorji 2007:

-CPM d.d. ( http://www.cpm.si/ )
-GIP BETON MTO, d.o.o. ( http://www.eti.si/novinarsko_sredisce/obvestila_delnicarjem.aspx )
-Nova Kreditna Banka d.d. ( /www.nkbm.si/ )
-Zavarovalnica Maribor d.d ( http://www.zav-mb.si/ )
-Johnson & Johnson ( http://tis.telekom.si/JOHNSON-JOHNSON?4708215 )
-Lions klub Brin Trbovlje ( http://www.infocity.si/rumene-strani/lions-klub-trbovlje-brin )
-P. Mihelič
-K. Piščanec
-B. Macarol
-M. Petrovič

Donatorji 2008:

-Mobitel d.d. ( http://www.mobitel.si/ )
-Mercator d.d. ( http://www.mercator.si/ )
-Domex d.d. ( http://www.domex.si/ )
-I. Markezic
-E. Glescic
-A. Werdonig
-S. Sukljan
-B. Macarol

Donatorji 2009:

- Lek d.d. (http://www.lek.si)
-Telemach d.o.o. ( http://www.upc.si/ )
-Terra JCB d.o.o. ( http://tis.telekom.si/TERRA-JCB?4735603 )
-Mercator d.d. ( http://www.mercator.si/ )
-Mobitel d.d. ( http://www.mobitel.si/ )
-Nova Ljubljanska Banka d.d. ( http://www.nlb.si/ )
-Lions Klub Trbovlje ( http://www.infocity.si/rumene-strani/lions-klub-trbovlje )
-ETI d.d. ( http://www.eti.si/ )
-Lions Klub Brin Trbovlje ( http://www.infocity.si/rumene-strani/lions-klub-trbovlje-brin )